Revnede tænder – sådan behandler vi det

Revnede tænder kan ikke altid ses med det blotte øje, men kan i værste fald føre til, at du mister tanden. Derfor er det altafgørende, at du får behandling så hurtigt som muligt.

Gener ved tygning kan være tegn på revnede tænder. I det tilfælde kan du altid kontakte os, så problemet bliver taget i opløbet. Læs mere om revnede tænder her.

Hvad dækker revnede tænder over?

Revner i tænderne kaldes også for dentininfraktioner og er den tredjehyppigste årsag til tænder mistes kun overgået af caries (huller i tænderne) og paradentose. En revne i tanden opstår næsten udelukkende i tænder med store fyldninger.

En revne i tandens emalje er ikke en dentininfraktion og volder som udgangspunkt ikke problemer. Det gør revner under emaljen derimod.

Symptomer på revnede tænder

Det kan være svært selv at opdage en revne i en tand, men de typiske symptomer er øget følsomhed og smerter ved tygning, også kaldet symptomgivende dentininfraktioner, eller ømhed, når du bider i noget koldt.

De følsomme revner kan meget let og sikkert identificeres med en frack-finder i kombination med et røntgenbillede, som udelukker betændelse på rodspidsen (apikal parodontit).

Har du en fyldning, og gør det samtidig ondt, når du tygger, kan der gemme sig en revne under fyldningen, hvilket tandlægen kan hjælpe med at lokalisere.

Hvordan behandler man revnede tænder?

Revnede tænder kan ikke hele af sig selv, og der er risiko for, at den bliver dybere og mere symptomgivende.

Behandlingen består i at standse revnens udvikling og forhindre bevægelse i revnen. Det kan opnås enten ved en plastfyldning eller en krone.

Minimer omfanget af revnede tænder – gå regelmæssigt til tandlægen

Du bør altid reagere, hvis du oplever smerter eller ubehag, når du tygger og bider sammen. Det kan være et hul i tanden, men det kan også være en revne under emaljen.

En af vores dygtige tandlæger kan finde frem til en eventuel revne og behandle den, så den ikke udvikler sig. Det mindsker dine gener, men er også langt mere økonomisk fordelagtigt for dig.

Ofte stillede spørgsmål om rodbehandling

  • Hvad er revnede tænder?

    En revnet tand er en revne inde under emaljen. Det kan derfor være svært at opdage revnen på egen hånd.

  • Hvad er symptomerne på revnede tænder?

    Har revnen udviklet sig, vil symptomerne være smerter eller ømhed, når du tygger sammen, eller gener, når du bider noget koldt.

  • Hvordan behandler tandlægen revnede tænder?

    Revnede tænder behandles typisk med en plastfyldning eller en krone.