Proteser

Proteser er aftagelige tanderstatninger enten i form af helproteser (gebis) eller delproteser.

Helproteser kan anvendes, når man har mistet alle sine tænder i over- eller underkæbe. Den fremstilles som regel i acryl, og tænderne kan farves i forskellige nuancer, så de ser naturlige ud. Der kan også lægges guld eller fyldninger på tænderne.

Delproteser kan benyttes hvis man har mistet nogle af tænderne i tandrækken. Almindelige delproteser har nogle gribearme (bøjler) i metal, der holder protesen fast på egne tænder. Delproteser kan fremstilles uden synlige metalbøjler ved at tænderne rodbehandles og forsynes med tryklåse.

På klinikken har vi et særligt indrettet teknikværksted udstyret med moderne laboratorieapparatur til fremstilling og reparation af bl.a. proteser.
Proteser er stadig for mange mennesker en acceptabel løsning. Proteserne er let at rengøre, fordi de er aftagelige – og så er de prisbillige. Der findes imidlertid alternativer som i langt de fleste tilfælde er væsentlig bedre (se kroner, broer og implantater).

Når vi har en patient som er protesebærer, spørger vi altid til patientens egen oplevelse af sine protesers funktion, og hvis patienten er interesseret i at kende til alternativerne, fortæller vi meget gerne om disse. Vi har endnu ikke mødt en patient som er gået fra protese til bro eller implantat, uden at være blevet kisteglad for dette. Og vel at bemærke er ingen for gamle til at opleve denne glæde.